پنج شنبه، 9 فروردین 1403
بهداشت و سلامت
شناسه خبر: 2319
  • 0

پاسخی به یک شبهه

چرا دراسلام گوشت خوک حرام است ؟

درراستای پاسخگوئی به شبهاتی که گاهی دربرخی محافل مطرح می گردد ( خوردن گوشت خوک ) برآن شدیم مطالبی را درمعرض مطالعه مخاطبان عزیز قراردهیم

بالاگریوه ؛ نظربه اینکه برخی افراد آگاهانه یا از روی ناآگاهی در راستای قبح شکنی ازدستورات صریح دین مقدس اسلام گام برمی دارند برآن شدیم تا درجهت پاسخ به یکی از شبهاتی که گاهاً در برخی محافل مطرح می گردد مطالبی را درمعرض مطالعه مخاطبان عزیز قراردهیم.

استفاده ازخوک به عنوان غذا تاریخچه ای چندین هزار ساله دارد به طوری که مصرف گوشت خوک در بین یهودیان نیز ممنوع بوده است . و یکی از غذاهای حرام در شریعت موسی (ع) است.

در انجیل حضرت عیسی (ع) نیز گناهکاران به خوک تشبیه شده اند. و درضمنِ داستانها،خوک به عنوان مظهر شیطان معرفی شده است.

با این همه تاکید از طرف ادیان الهی، هنوز مصرف این ماده غذائی دربرخی از نقاط دنیا (با وجود اثبات ضررهای جسمی و روحی آن) رواج دارد.

در کشورهای اسلامی دراثر مبارزه جدی اسلام گوشت این حیوان مصرف نمی شودو لذا پیامدهای بهداشتی آن نیزمشاهده نمی شود. اما درکشورهای غربی (اروپا و آمریکا) این ممنوعیت اعمال نمی شود. ولی با این حال بسیاری ازمردم از مصرف آن دوری می گزینند. در برخی کشورها مثل برخی قسمتهای روسیه در اثر شیوع بیماری های وابسته به خوک (کرم ترکین- ترشین) مصرف گوشت آن را ممنوع اعلام کرده اند.

احکام:

در شریعت اسلام در مورد خوک چند حکم صادر شده است:

اول: خوردن گوشت آن حرام و ممنوع و گناه است.   

دوم: خوردن شیر خوک حرام است.

 سوم: خوکی که در خشکی زندگی می کند حیوان نجسی است که پاک نمی شود.

چهارم: اگر خوک از ظرف، چیز روانی بخورد یا آن را بلیسد ظرف را با آب هفت بار بشویند.

پنجم: خرید و فروش خوک جایز نیست. (چون عین نجس است).

حکمت ها و اسرار علمی:

در مورد فلسفه حرمت گوشت و نجاست خوک از دو جهت می توان سخن راند:

اول: تاثیرات سوء روانی، معنوی و اخلاقی. برخی از مفسران می نویسند:

"خوک حتی نزد اروپائیان که بیشتر گوشت آن رامی خورندسمبل بی غیرتی است.وحیوانی کثیف است خوک در امورجنسی فوق العاده بی تفاوت و لاابالی است و علاوه برتاثیر غذا در روحیات که از نظر علم ثابت است، تاثیر این غذا در خصوص لا ابالی گری در مسائل جنسی مشهود است."

یکی از نویسندگان می نویسد:

"خوک غیرت ناموسی ندارد (نقطه مقابل خروس است) و دیوثی می کند و جفت خود را درمعرض استفاده خوک های نر دیگر قرار داده، از این عمل علاوه بر آنکه باک ندارد لذت هم می برد و این صفات و اخلاق او در گوشتش تاثیراتی دارد.از این جهت اشخاصی که تغذی به آن می کنند همان صفات و اخلاق رذیله را پیدا می کنند.و این در حالی است که غیرت ازصفات کمال الهی است و در اسلام بر صفت غیرت تأکید شده است و غیرت نسبت به دین و ناموس از صفات انبیاء و ائمه طاهرین و مؤمنین است."

دوم: ضررهای بهداشتی: بیماریهایی که توسط خوک به انسان منتقل می شود به دو دسته تقسیم می شود:

الف- بیماریهایی که از جمله عوامل ابتلای به آنها گوشت خوک است:

اسهال خونی: در امعای خوک انگلهایی به نام بالانتی دیوم Coli Balantidum  زندگی می کنند که از أهم منابع انتشار این بیماری در سرتاسر جهان است.

یرقان عفونی (بیماری وا یل): این بیماری از طریق آب های آلوده به ادرار خوک، سگ یاموش به انسان منتقل می شود.منبع ابتلاء به یرقان عفونی ازنوع Romana فقط خوک است.

انتامیب هیستولتیک Entameba Hiszdgtica : که انسان را به اسهال آمیبی مبتلا می نماید و خوک نقش ناقل این میکروب را به انسان ایفا می کند.

بیماری شبه باد سرخ Ergpeloid : حیوانات زیادی و از جمله خوک به آن مبتلاء می گردند و از طریق این حیوانات به گروه خاصی ازانسانها از قبیل قصاب ها،دبا غ هاو ماهی فروشان منتقل می گردد. که در انسان به صورت لکه های سرخ و دردناک توأم با سوزش شدید روی دست ها ظاهر می شود.

میزان چربی و اسیداوریک موجود در گوشت خوک خیلی زیاداست وبه همین دلیل درابتلاء به بیماریهای بسیاری نقش دارد که ازجمله آنهامی توان ازبیماری تصلب شرایین- دردهای مفصلی و مسمویتها، نام برد.

خوک از خوردن چیزهای پلید و کثافات حتی مدفوع خود، باک ندارد.و لذا معده خود را لانه انواع و اقسام میکروب های امراض قرار داده و از آنجا به گوشت و خون و شیر آن سرایت می کند.

و شاید حکمت اینکه در شریعت اسلام دستور داده شده است که ظرف آبی را که خوک از آن چیز روانی خورده یالیسیده است هفت باربشوئیم همین مطلب است.یعنی تماس مداوم و بی پروای خوک از طریق دهان یا کثافات موجب آلودگی زیاد آن است. و لذا دو مرتبه آب ریختن در رفع آن کفایت نمی کند.

ب: بیماریهایی که تنها علت آنها خوردن گوشت خوک است:

 1ـ کرم کدوی خوک Taena Solium : طول این کرم 2-3 سانتی متر بوده و دارای آ لت مکیدن و قلاب است.لارو این کرم سیستی سرک Sgsticrecus Cellulosac نام داردو درعضلات و مغزخوک یافت می شود.انسان باخوردن گوشت و یامغزخام خوک به آن مبتلامی شود.و دچارنارسائی هایی دردستگاه گوارش می گردد.(مثل کم اشتهایی- احساس درد- اسهال و یا یبوست) این بیماری که بصورت گسترده ای درجهان منتشر شده در کشورهای اسلامی که گوشت خوک مصرف نمی کنند، به ندرت دیده می شود.

یکی از بیماریهایی که توسط کرم کدو به وسیله گوشت خوک به انسان منتقل می شود مرض لادرری Ladrerie است.این بیماری در شهرهای مسیحی نشین فراوان یافت می شود.اما دربین مسلمانان و یهودیان که از خوردن گوشت خوک احتراز می کنند به کلی پیدا نمی شود.

2- تری شینوز Trichinella Spiralis : عبارت است از یک کرم ریز به طول 3-5 میلی متر و از طریق خوردن گوشت خوک خام یا نیم پز وارد بدن انسان می شود. آثار این کرم در بدن انسان عبارت است از: خراشیدن و ا لتهاب جداره امعاء- پیدایش جوشها و دملهای پراکنده در تمام بدن- تخم گذاری در عضلات انسان همراه با درد شدید عضلات و سختی تنفس و ناتوانی در سخن گفتن و جویدن غذا- گاهی در اثر فلج شدن عضلات تنفسی و یا قلب منجر به مرگ می شود که تا کنون درمانی برای این حالت بدست نیامده است و کم خونی و سرگیجه و تب های مخصوص از جمله آثار آن است.

برخی نویسندگان از این کرم در فارسی با نام "ترکین" و "ترشین" یاد کرده و می نویسند:

"کرم ترشین تنها به وسیله گوشت خوک به انسان منتقل می شود و به ماهیچه های بدن نفوذ کرده و به آسانی از بین نمی رود. و یک گرم گوشت خوک ممکن است هزارها عدد از این کرم همراه داشته باشد. و یک ترشین ماده تقریبا 1500 کرم جوان می زاید. این کرم می تواند به قلب نیز نفوذ کرده، تولید سکته های قلبی نماید. پختن گوشت، این کرم ها را نابود نمی سازد زیرا وقتی گوشت را حرارت می دهند، مواد سفیده ای گوشت، منقعد می شود و کرم در وسط این اجرام منعقده از آسیب حرارت مصون می ماند.این قسمت های منعقده که کرم ها را در وسط خود محفوظ کرده اند، در معده حل نمی شوند و به روده ها می روند."

ترکین که داخل معده می شود هیچ دوای کرم کش یا"ورمیفوژی" قادر به دفع آن نیست. کرم ترشین در یک ماه پانزده هزار تخم ریزی می کندو دریک کیلو گوشت خوک ممکن است 400 میلیون نوزاد این کرم باشد.

این کرم اولین بار توسط یک نفر انگلیسی به نام « سرجیمز پاژت » درسال 1835 میلادی کشف شد.این بیماری در تمام دنیا به ویژه آمریکا و کانادا و اروپا شیوع دارد ولی در کشورهای اسلامی به دلیل حرام بودن مصرف گوشت خوک بسیار نادر است.

 3ـ گوشت خوک ثقیل الهضم است و معده راسخت در زحمت می اندازد. دراثر خوردن گوشت خوک اغلب سمّیّتی به وجود می آید که در اصطلاح علمی آن را « بوتولیسم » می گویند.

دکتر سیدالجمیلی و دکترصادق عبدالرضاعلی و دکترحمید النجدی ومحمدکامل عبدالصمد والعمیدالصیدلی عمر محمود عبدالله و سیدجواد افتخاریان نیز درکتابهای خود به آثار طبی مشابهی برای گوشت خوک اشاره می کنند.     منبع: پایگاه اطلاع رسانی حوزه

دسته بندی: بهداشت و سلامت
تبلیغ

نظر شما

  • نظرات ارسال شده شما، پس از بررسی و تأیید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
نام شما : *
ایمیل شما :*
نظر شما :*
کد امنیتی : *
عکس خوانده نمی‌شود
برای کد جدید روی آن کلیک کنید